Manhattan aan het IJ experience, architectuurvaart op het IJ

Duur 1,5 uur, het hele jaar te boeken, Nederlands of Engels gesproken, v.a. € 30 p.p., voor groepen vanaf 15 tot 35 personen. Neem voor kleinere groepen even contact op. Vertrek- en eindpunt: steiger tegenover de St. Nicolaaskerk (Prins Hendrikkade 73), Amsterdam Centraal

Vanuit het perspectief vanaf het water beleeft u exclusief met uw gezelschap de architectonische schoonheid aan het herboren IJ met o.a. Eye filmmuseum, IJdock en het Ponsteigergebouw in aanbouw. Architectuurhistoricus Alex Hendriksen vertelt boeiend over de spraakmakende metamorfose en de komende ontwikkelingen: gaat de bouw in de Sluisbuurt 140 meter hoog worden? Met een vleugje geschiedenis en de beste anekdoten. De route wisselt af tussen het open IJ en meer gesloten binnenwater van het Oosterdok, de Westelijke eilanden en Westerdok. Prijs inclusief een kopje koffie/thee. Zeer geschikt als informatieve en ontspannen afsluiting van uw groepsbijeenkomst aan het IJ. Te combineren met diverse aantrekkelijke arrangementen, zoals:

Architectuurvaart op het IJ met lunch/vergadering in Arti

Architectuurvaart op het IJ met lunch/vergadering in Eye

Architectuurvaart op het IJ met bezoek aan de A’dam toren en een aperitief in Eye

Contact

Architectuurvaart met architectuurgids als bedrijfsuitje. Foto: Marcel Hoes Het Oosterdok met o.a. museum Nemo van Renzo Piano. Foto: Marcel Hoes

Architectuur Speeddate op het IJ - Architectuurvaart

Vaart van 1,5 uur door het Oostelijk Havengebied, het hele jaar te boeken, Nederlands of Engels gesproken, v.a. € 30 p.p.. Voor groepen vanaf 15 tot 35 personen. Neem voor de mogelijkheden als boottocht in intiemere sfeer even contact op.

In de voormalige oostelijke IJ-havens verscheen vanaf de jaren negentig nieuwbouw in een aantrekkelijke mix van wonen, werken en culturele gebouwen. Deze transformatie zet zich tot op de dag van vandaag door aan het centrale en westelijke IJ-deel. Nieuwe en oude gebouwen vertellen het verhaal van de ontwikkeling van de Amsterdamse haven tot het huidige hippe centrale waterplein. Vanwege de diversiteit en veelzijdigheid een ware Architectuur Speeddate. Prijs is inclusief koffie of thee.
Klik hier voor een impressie

Contact

De boot met cabrio-dak. Foto: Els BogaertsLangs de ver(nieuw)bouwde pakhuizen aan de Piet Heinkade. Foto: Els BogaertsVernieuwend expressionisme van Neutelings en Riedijk, foto: Els BogaertsDe silodam van MVRDV architecten. Foto: Els BogaertsFoto: Els Bogaerts

Fietstocht Buiksloterham met bezoek A'DAM Lookout

Duur 2 uur, € 12,50 inclusief bezoek aan uitkijkpunt A’dam Outlook, eigen fiets meenemen/fiets huren

In de Buiksloterham is in de crisisjaren iets moois ontstaan en heel veel nieuws te zien! Zo is op het voormalige Shell-terrein de A’DAM toren heropend en te bezichtigen. Aan de vijf nieuwe torens daarachter wordt verder gebouwd. Oudere bedrijven en het restant van heropvoedingsdorp Asterdorp vormen nu een aantrekkelijke mix met duurzame zelfbouwwoningen, collectieve zelfbouwcomplexen, broedplaats de Ceuvel en toekomstige autarkische drijvende woningen. Bij de fietstocht Buiksloterham is een bezoek aan het uitkijkpunt A’DAM Lookout inbegrepen. (De normale prijs daarvoor is € 12.50 p.p.).

Contact

Foto: Dennis BoumanFoto: Dennis BoumanFoto: Dennis BoumanFoto: Dennis Bouman

The Wild West Challenge (L/M)

Duur 4,5 of 2 uur, voor groepen vanaf 20 pax of groepen tot 8 pax, het hele jaar, Nederlands of Engels gesproken, prijs v.a. € 30 p.p.

Een architectuurvaart door en langs het groene Amsterdam West en Nieuw West met zijn bijzondere waterplassen. De ronde biedt een uniek overzicht op de parkachtige naoorlogse stedenbouw en de westelijke stadsrand, op eigentijdse vernieuwingsprojecten daarin en op de aansluiting met de Ring 1920-1940. Duur 4,5 uur (hele ronde) of 2 uur (afstapplaats halverwege). Interesse/meer informatie? Neem contact op.

Contact

Foto: De Nijl architecten

Wandeling Nieuwmarktbuurt

Zie de Waag rond 1585, de zuidelijke stadspoort van Amsterdam. Binnen de poort de Wallen, aan de andere kant een informele voorstad:moeras, scheepswerfjes, bouwvallige onderkomens. Later vestigden zich hier immigranten, waaronder Joden, Armenen en Chinezen. Jodendeportaties leidden tot buurtverkrotting aan het einde van WOII en dat was een legitimatie voor de metro- en snelwegplannen van de gemeente. Bewoners en krakers vochten hiertegen in 1975 de Nieuwmarktrellen uit. Als buurtbewoner onderzocht ik de oude structuren van haven en Jodenhoek, het leven daarin en de uitgevoerde stadsvernieuwingsplannen. Duur: 2 uur. Prijs v.a. €12.50 p.p. Kijk in de agenda voor de eerst volgende editie. Groepen kunnen een eigen datum voorstellen.

Reserveren

Contact

Amsterdam Noord: van afvoerput tot hotspot

Zuivelleverancier voor Amsterdam, locatie voor (scheepsbouw)industrie en tuindorpen, dump voor asociale gezinnen: het door het IJ afgescheiden Amsterdam Noord had het een hele tijd niet. De rollen zijn omgedraaid. Voormalige industriële complexen worden succesvolle broedplaatsen, tuindorpen worden erfgoed, daartussen aanvulling met nieuwe aantrekkelijke woonwijken. Verderop ook nog de experimentele jaren zestig flatwijken Plan Van Gool en de Molenwijk. Zijn er nog echte Noorderlingen? Fietsen of wandelen, twee uur. Prijs: v.a. € 12,50 excl. fiets p.p. Kijk in de agenda voor de eerst volgende editie. Groepen kunnen een eigen datum voorstellen. Lees meer

Reserveren

Contact

Fietstocht Watergraafsmeer

Deze zeventiende-eeuwse polder was een landbelegging en zomers toevluchtsoord voor de welgestelde Amsterdammers waarvan nog slechts huis Frankendael getuigt. Ook de gewone man kwam er aan zijn trekken in de vele theetuinen. De gemeente Watergraafsmeer werd in 1921 ingelijfd door Amsterdam en langzaam maar zeker bebebouwd. O.a. met pareltjes als de Linnaeushof en Betondorp. Ajax, Cruijff en Reve, De Nieuwe Oosterbegraafplaats dragen bij aan de bijzondere wereld van de Meer die nog altijd landelijk is. Hiermee in contrast staat het Science Centre aan de oostkant van de spoorlijn met de allerlaatste moderne en ook hoge architectuur. Duur: 2 uur. Prijs v.a. €12.50 p.p. Kijk in de agenda voor de eerst volgende editie. Groepen kunnen een eigen datum voorstellen.

Reserveren

Contact

Vertrek vanaf de OetewalerbrugDe toegangspoort van het openbare park FrankendaelFrankendael, de enige overgebleven Watergraafsmeerse buitenplaatsDe symmetrische Franse stijltuinDe ingang van de Linnaeushof van KrophollerDe naoorlogse Middenmeer Het Rechthuis, bestuurszetel en herberg

Fietstocht Buitenveldert

In Buitenveldert ligt het enige stukje Parijs in Amsterdam. De hoofdontwerper, Cornelis Van Eesteren, bekende van grootheden als Gropius en Le Corbusier, woonde hier lange tijd zelf. Uw gids is afgestudeerd op dit paradepaardje van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam en bereidt een publicatie voor. Wandel of fiets met hem. De strakke stempelbebouwing, de gerealiseerde hoogbouwensembles, het fantastische grootschalige groen in en bij de wijk. Duur: twee uur. Prijs: v.a.€ 12.50 p.p. excl. fiets. Kijk in de agenda voor de eerst volgende editie. Groepen kunnen een eigen datum voorstellen.

Reserveren

Contact

Wandeltocht de vernieuwe Bijlmermeer

Het functionalisme in zijn meest ver doorgevoerde vorm: grote honinggraadflats in het groen, een metroviaduct op een betonstructuur. Verwondering roept de inmiddels voor de helft gesloopte Bijlmer op. Ruime, voor iedereen gelijke woningen, schone lucht, voorzieningen als een fotografiepaviljoen en een inpandige barruimte. Ook nemen we de rondom liggende nieuwbouw onder de loep en de nieuwe succesvolle klusflat Kleiburg. Duur 2 uur. Prijs v.a. 12,50 € p.p. Kijk in de agenda voor de eerst volgende editie. Groepen kunnen een eigen datum voorstellen.

Reserveren

Contact

En verder:

Wandeling – De Amsterdamse School in het hart van Berlage’s Plan Zuid

Wandeling – Middeleeuws Amsterdam / Het wallengebied

Fietstocht of wandeling – Wonen in het oostelijk havengebied

Wandeling – NDSM-terrein, van mega scheepshelling tot mega broedplaats

Wandeling – Marine-terrein en Kattenburg: maritieme uitbreidingen rond 1650

Wandeling – De Baarsjes: De Amsterdamse School in Amsterdam West

Fietstocht of wandeling – IJburg: Amsterdams grootste, actuele woningbouwlocatie

Contact