Manhattan aan het IJ experience, architectuurvaart op het IJ

Boottocht op afspraak, duur: 1,5 uur, prijs v.a. € 25 p.p., voor groepen vanaf 15 tot 40 personen, neem voor kleinere groepen contact op, vertrek- en einde nabij Centraal Station of elders in overleg

Het IJ is door nieuwe bijzondere oeverbebouwing midden in de stad komen te liggen. Vanuit het perspectief vanaf het water ziet u de architectonische schoonheid. U krijgt de laatste en toekomstge ontwikkelingen uitgelegd en de historische context. De route wisselt af tussen het ruimtlijke, open IJ en meer gesloten water van het Ooster- en Westerdok. Prijs inclusief een kopje koffie/thee. Te combineren met diverse aantrekkelijke arrangementen zoals:

Contact

Amsterdam Noord: van afvoerput tot hotspot

Wandelen of fietsen naar keuze, op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p. excl. fiets, voor prive tours zie Tarieven prive tours

Zuivelleverancier voor Amsterdam, locatie voor (scheepsbouw)industrie en arbeiders tuindorpen, dump voor asociale gezinnen: het door het IJ afgescheiden Amsterdam Noord had het een hele tijd niet. De picturesque dijkdorpen vormden de enige uitzondering. De rollen zijn omgedraaid. Voormalige industriële complexen werden succesvolle broedplaatsen, tuindorpen rijksmonumenten. De Noord-Zuid metrolijn doet zijn aanzuigende werking. Open plekken krijgen een aansprekende, innovatieve opvulling. Het gerenoveerde Plan Van Gool en Molenwijk blijken bezienswaardige kraamkamers van de Bijlmermeer. Zijn in al deze ontwikkeling de echte Noorderlingen nog te vinden? Lees meer over Amsterdam Noord

Contact

Architectuur Speeddate - Architectuurvaart op het IJ

Boottocht op afspraak, duur: 1,5 uur, prijs v.a. € 25 p.p., voor groepen vanaf 15 tot 40 personen, neem voor kleinere groepen contact op

In de voormalige oostelijke IJ-havens verscheen vanaf de jaren negentig nieuwbouw in een aantrekkelijke mix van wonen, werken en culturele gebouwen. Deze transformatie zet zich tot op de dag van vandaag door aan het centrale en westelijke IJ-deel en aan de noordelijke IJ-oever. Nieuwe en oude gebouwen vertellen het verhaal van de ontwikkeling van de Amsterdamse haven tot het huidige aantrekkelijke centrale waterplein. Vanwege de diversiteit en veelzijdigheid een ware Architectuur Speeddate. Prijs is inclusief koffie of thee.


Contact

Langs de ver(nieuw)bouwde pakhuizen aan de Piet Heinkade. Foto: Els BogaertsVernieuwend expressionisme van Neutelings en Riedijk, foto: Els BogaertsDe silodam van MVRDV architecten. Foto: Els Bogaerts

Wandeling Nieuwmarktbuurt

Rondleiding op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p., voor prive tours zie Tarieven prive tours

Zie de Waag rond 1585. Binnen de poort de Wallen, daar buiten de informele voorstad: oogluikend toegestane onderkomens, scheepswerfjes, moeras. Later vestigden zich hier nieuwkomers waaronder Joden, Armenen en Chinezen. Aan het einde van WOII leidde de Jodendeportatie tot buurtverkrotting en de verkrotting tot de naoorlogse, gemeentelijke plannen voor de metro- en snelwegaanleg. In 1975 vochten bewoners en krakers hiertegen in de Nieuwmarktrellen. Als buurtbewoner onderzocht ik de oude structuren en de uitgevoerde stadsvernieuwingsplannen.

Contact

Than......and now.

The Wild West Challenge

Duur 4,5 of 2 uur, prijs v.a. € 30 p.p., voor groepen vanaf 20 pax, voor kleinere groepen neem even contat op

Een architectuurvaart door en langs het groene Amsterdam West en Nieuw West met zijn bijzondere waterplassen. De ronde biedt een uniek overzicht op de parkachtige naoorlogse stedenbouw en de westelijke stadsrand, op eigentijdse vernieuwingsprojecten daarin en op de aansluiting met de Ring 1920-1940. Duur 4,5 uur (hele ronde) of 2 uur (afstapplaats halverwege). Interesse/meer informatie? Neem contact op.

Contact

Foto: De Nijl architecten

Fietstocht Watergraafsmeer

Fietstour op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p. excl. fiets, voor prive tours zie Tarieven prive tours

Deze zeventiende-eeuwse polder was een landbelegging en zomers toevluchtsoord voor de welgestelde Amsterdammers waarvan nog slechts huis Frankendael getuigt. Ook de gewone man kwam er aan zijn trekken in de vele theetuinen. De gemeente Watergraafsmeer werd in 1921 ingelijfd door Amsterdam en langzaam maar zeker bebouwd. O.a. met pareltjes als de Linnaeushof en Betondorp. Ajax, Cruijff en Reve, De Nieuwe Oosterbegraafplaats dragen bij aan de bijzondere wereld van de Meer die nog altijd landelijk is. Hiermee in contrast staat het Science Centre aan de oostkant van de spoorlijn met veel moderne architectuur.

Contact

Vertrek vanaf de OetewalerbrugDe toegangspoort van het openbare park FrankendaelFrankendael, de enige overgebleven Watergraafsmeerse buitenplaatsDe symmetrische Franse stijltuinDe ingang van de Linnaeushof van KrophollerDe naoorlogse Middenmeer Het Rechthuis, bestuurszetel en herberg

Fietstocht Buitenveldert

Fietstour op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p. excl. fiets, voor prive tours zie Tarieven prive tours

Buitenveldert kent zeldzame Amsterdamse boulevards met de allure van Parijs of Berlijn. De hoofdontwerper van het Algmeen Uitbreidingsplan van Amsterdam en van Buitenveldert, de internationaal vermaarde Cornelis Van Eesteren, woonde hier zelf. Karakteristieken van deze naoorlogse tuinstad zijn de strakke stempelbebouwing, vroege hoogbouwensembles naast een exclusieve bungalowbuurt en vooral het fantastische aaneengesloten en grootschalige groen in en om de wijk.


Contact

Wandeltocht 'De vernieuwe Bijlmermeer'

Rondleiding op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p., voor prive tours zie Tarieven prive tours

Het functionalisme in zijn meest ver doorgevoerde vorm: grote honinggraadflats in het groen, een metroviaduct op een betonstructuur. Verwondering roept de inmiddels voor de helft gesloopte Bijlmer op. Ruime, voor iedereen gelijke woningen, schone lucht, voorzieningen als een fotografiepaviljoen en een inpandige barruimte. Ook nemen we de rondom liggende nieuwbouw onder de loep en de nieuwe succesvolle klusflat Kleiburg.

Contact

En verder:

Wandeling – De Amsterdamse School in het hart van Berlage’s Plan Zuid

Wandeling – Middeleeuws Amsterdam / Het wallengebied

Fietstocht of wandeling – Wonen in het oostelijk havengebied

Wandeling – NDSM-terrein, van mega scheepshelling tot mega broedplaats

Wandeling – Marine-terrein en Kattenburg: maritieme uitbreidingen rond 1650

Wandeling – De Baarsjes: De Amsterdamse School in Amsterdam West

Fietstocht of wandeling – IJburg: Amsterdams grootste, actuele woningbouwlocatie

Contact

Fietstocht Buiksloterham met bezoek A'DAM Lookout

Fietstour op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p. excl. fiets, voor prive tours zie Tarieven prive tours

In de Buiksloterham is in de crisisjaren iets moois ontstaan en heel veel nieuws te zien! Achter Eye filmmuseum, de A’DAM toren en de toren B mine wordt verder gewerkt aan de hoogbouwstrip Overhoeks. De werkzaamheden aan de campus Overhoeks zijn hervat. Verderop vormen oudere bedrijven en het restant van heropvoedingsdorp Asterdorp een aantrekkelijke mix met gloednieuwe duurzame zelfbouwwoningen en collectieve zelfbouwcomplexen. Neem daarbij nog broedplaats de Ceuvel met te vernieuwen omgeving en het kleurenpalet is compleet. Deelname aan een bezoek aan A’DAM Lookout aan het einde van de tour is naar eigen keuze, aan te geven op het contactformulier.


Contact

Foto: Dennis BoumanFoto: Dennis BoumanFoto: Dennis BoumanFoto: Dennis Bouman