Manhattan aan het IJ experience, architectuurvaart op het IJ

Op afspraak, duur: 1,5 uur, prijs v.a. € 25 p.p., het gehele jaar, voor groepen vanaf 15 tot 70 personen, neem voor kleinere groepen even contact op, vertrek- en einde nabij Centraal Station

Het centrale IJ is door de vele ontwikkelingen een hotspot geworden waarvoor grote internationale belangstelling is. Laat uw gezelschap meenemen op de afwisselende route over het weidse IJ en door intiemere binnenwateren. U vaart langs Oosterdokskade, Nemo, Muziekgebouw, Eye, Overhoeks, NDSM, Silodam, Houthavens, Pontsteigergebouw en Westerdok. Uw architectuurgids duidt de nieuwe architectuur, het IJ-oeverplan en de (relatie met de) historische bebouwing. Daarnaast is er alle ruimte voor ontmoeting, indien gewenst met iets te eten of te drinken.

Er zijn vele arrangementen mogelijk op een van de vele IJ-locaties voor of na de vaart. Bijvoorbeeld:

Contact

Amsterdam Noord: van afvoerput tot hotspot

Wandelen of fietsen naar keuze, op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p. excl. fiets, voor prive tours zie Tarieven prive tours

Zuivelleverancier voor Amsterdam, locatie voor (scheepsbouw)industrie en arbeiders tuindorpen, dump voor asociale gezinnen: het door het IJ afgescheiden Amsterdam Noord had het een hele tijd niet. De picturesque dijkdorpen vormden de enige uitzondering. De rollen zijn omgedraaid. Voormalige industriële complexen werden succesvolle broedplaatsen, tuindorpen rijksmonumenten. De Noord-Zuid metrolijn doet zijn aanzuigende werking. Open plekken krijgen een aansprekende, innovatieve opvulling. Het gerenoveerde Plan Van Gool en Molenwijk blijken bezienswaardige kraamkamers van de Bijlmermeer. Zijn in al deze ontwikkeling de echte Noorderlingen nog te vinden? Lees meer over Amsterdam Noord

Contact

Architectuurvaart door het Oostelijk Havengebied

Boottocht op afspraak, duur: 1,5 uur, prijs v.a. € 25 p.p., voor groepen vanaf 15 tot 70 personen, neem voor kleinere groepen contact op

Vanaf de jaren negentig begon in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam de transformatie van haven naar woongebied. Met behoud van zoveel mogelijk oude gebouwen verschenen, nieuwe gebouwen om te wonen, werken en uit tegaan. Het vervallen havengebied met leegstaande pakhuizen kreeg een geheel nieuw uiterlijk waar al vele architectuurtoeristen kwamen kijken. De vaarroute gaat langs het Java eiland, het KNSM eiland, Borneo en Sporenburg en langs de Scheepstimmermanstraat met zelfbouwkavels.


Contact

Langs de ver(nieuw)bouwde pakhuizen aan de Piet Heinkade. Foto: Els BogaertsVernieuwend expressionisme van Neutelings en Riedijk, foto: Els Bogaerts

Wandeling Nieuwmarktbuurt

Rondleiding op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p., voor prive tours zie Tarieven prive tours

De Sint Antoniespoort, nu restaurant de Waag, rond 1585. Binnen de poort de stad, het huidige Wallengebied, daar buiten de informele voorstad: oogluikend toegestane onderkomens, scheepswerfjes, moeras. Later vestigden zich hier nieuwkomers waaronder Joden, Armenen en Chinezen. Aan het einde van WOII leidde de Jodendeportatie tot buurtverkrotting en de verkrotting tot de naoorlogse, gemeentelijke plannen voor de metro- en snelwegaanleg. Tegen deze plannen vochten in 1975 bewoners, waaronder krakers, tegen de ME in de zogenaamde Nieuwmarktrellen. Als buurtbewoner onderzocht ik de oude structuren en de uitgevoerde stadsvernieuwingsplannen. De stadsvernieuwingsaanpak en -resultaten in de Nieuwmarktbuurt staan in de recente belangstelling van erfgoedzorgers.

Contact

Former city gate, Sint AntoniespoortW.I.C warehouseScheepvaarthuis, Amsterdam School interior Than......and nowLeft: Pentagon, Theo Bosch, 1983

The Wild West Challenge

Duur 4,5 of 2 uur, voor groepen vanaf 20 pax, voor kleinere groepen neem even contact op. Prijs volledige vaart v.a. € 50 p.p., prijs volledige fietstocht incl. lunch € 20 p.p.

Architectuurvaart of -fietstocht door en langs het groene Amsterdam West en Nieuw West met zijn bijzondere waterplassen: de Sloterplas en de Nieuwe Meer. De ronde biedt een uniek overzicht op de parkachtige naoorlogse stedenbouw en eigentijdse vernieuwingsprojecten daarin, op de aansluiting op de Ring 1920-1940 en op de westelijke, landelijke stadsrand. U ervaart de verschillende lagen van de stad. Duur 4,5 uur (hele ronde) of 2 uur (afstapplaats halverwege). Bij de fietstocht is een lunch op het ateliercomplex Nieuw en Meer inbegrepen. Start en einde bij gebouw Het Sieraad. Interesse/meer informatie? Neem contact op.

Contact

Foto: De Nijl architecten

Fietstocht Watergraafsmeer

Fietstour op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p. excl. fiets, voor prive tours zie Tarieven prive tours

Deze zeventiende-eeuwse polder was een landbelegging en zomers toevluchtsoord voor de welgestelde Amsterdammers waarvan nog slechts huis Frankendael getuigt. Ook de gewone man kwam er aan zijn trekken in de vele theetuinen. De gemeente Watergraafsmeer werd in 1921 ingelijfd door Amsterdam en langzaam maar zeker bebouwd. O.a. met pareltjes als de Linnaeushof en Betondorp. Ajax, Cruijff en Reve, De Nieuwe Oosterbegraafplaats dragen bij aan de bijzondere wereld van de Meer die nog altijd landelijk is. Hiermee in contrast staat het Science Centre aan de oostkant van de spoorlijn met veel moderne architectuur.

Contact

Vertrek vanaf de OetewalerbrugDe toegangspoort van het openbare park FrankendaelFrankendael, de enige overgebleven Watergraafsmeerse buitenplaatsDe symmetrische Franse stijltuinDe ingang van de Linnaeushof van KrophollerDe naoorlogse Middenmeer Het Rechthuis, bestuurszetel en herberg

Fietstocht Buitenveldert

Fietstour op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p. excl. fiets, voor prive tours zie Tarieven prive tours

Buitenveldert kent zeldzame Amsterdamse boulevards met de allure van Parijs of Berlijn. De hoofdontwerper van het Algmeen Uitbreidingsplan van Amsterdam en van Buitenveldert, de internationaal vermaarde Cornelis Van Eesteren, woonde hier zelf. Karakteristieken van deze naoorlogse tuinstad zijn de strakke stempelbebouwing, vroege hoogbouwensembles naast een exclusieve bungalowbuurt en vooral het fantastische aaneengesloten en grootschalige groen in en om de wijk.


Contact

Wandeltocht 'De vernieuwe Bijlmermeer'

Rondleiding op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p., voor prive tours zie Tarieven prive tours

Het functionalisme in zijn meest ver doorgevoerde vorm: grote honinggraadflats in het groen, een metroviaduct op een betonstructuur. Verwondering roept de inmiddels voor de helft gesloopte Bijlmer op. Ruime, voor iedereen gelijke woningen, schone lucht, voorzieningen als een fotografiepaviljoen en een inpandige barruimte. Ook nemen we de rondom liggende nieuwbouw onder de loep en de nieuwe succesvolle klusflat Kleiburg.

Contact

En verder:

Wandeling – De Amsterdamse School in het hart van Berlage’s Plan Zuid

Wandeling – Middeleeuws Amsterdam / Het wallengebied

Fietstocht of wandeling – Wonen in het oostelijk havengebied

Wandeling – NDSM-terrein, van mega scheepshelling tot mega broedplaats

Wandeling – Marine-terrein en Kattenburg: maritieme uitbreidingen rond 1650

Wandeling – De Baarsjes: De Amsterdamse School in Amsterdam West

Fietstocht of wandeling – IJburg: Amsterdams grootste, actuele woningbouwlocatie

Contact

Fietstocht Buiksloterham met bezoek A'DAM Lookout

Fietstour op afspraak, duur: 2 uur, voor groepen vanaf 8 personen of als prive tour
Prijs voor groepen vanaf € 12,50 p.p. excl. fiets, voor prive tours zie Tarieven prive tours

In de Buiksloterham is in de crisisjaren iets moois ontstaan en heel veel nieuws te zien! Achter Eye filmmuseum, de A’DAM toren en de toren B mine wordt verder gewerkt aan de hoogbouwstrip Overhoeks. De werkzaamheden aan de campus Overhoeks zijn hervat. Verderop vormen oudere bedrijven en het restant van heropvoedingsdorp Asterdorp een aantrekkelijke mix met gloednieuwe duurzame zelfbouwwoningen en collectieve zelfbouwcomplexen. Neem daarbij nog broedplaats de Ceuvel met te vernieuwen omgeving en het kleurenpalet is compleet. Deelname aan een bezoek aan A’DAM Lookout aan het einde van de tour is naar eigen keuze, aan te geven op het contactformulier.


Contact

Foto: Dennis BoumanFoto: Dennis BoumanFoto: Dennis BoumanFoto: Dennis Bouman